Zmenšiť textZväčšiť text

Zaujímavosti

III.Dobófeszt Dobóruszkán

Mint minden éven, idén is megrendezte Dobóruszka Polgármestere és Önkormányzata immár harmadik alkalommal a Dobófeszt néven ismert nyári,  nagyszabású kulturális programját. Az egész napos program ünnepi megemlékezéssel, koszorúzással kezdődött a helyi római katolikus templomban, ahol a meghívott intézmények, szervezetek képviselői Dobó István sírjánál elhelyezték az emlékezés koszorúját.  Az esemény rangját jelzi, hogy a koszorúzáson Lakatos Erika Dobóruszka polgármester asszony és a helyi önkormányzat képviselői mellett jelen volt Eger Város Alpolgármestere Martonné Adler Ildikó, az Egri Vármúzeum Igazgatója Berecz Mátyás, a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskola rektora Orosz Ildikó, az MKP Nagymihály Járási Elnöke Mihók Gábor, valamint további civil szervezetek képviselői is.

 

A koszorúzást követően a helyi sportpályán kezdetét vette a gazdag a késő estig tartó kulturális program.  A színes programok között minden korosztály talált számára kedvére valót. A rendezvényen felléptek zenés, táncos műsorral a  helyi óvodások, a nagyszelmenci Dobó István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai , a dobóruszkai Fulajtár Bernát lakodalmas nagyvőfély, a nagymihályi Soľanka énekkar, testvér és baráti települések énekcsoportjai  a magyarországi Aldebrőről, Nagyrozvágyról, Vámosújfaluról és az ukrajnai Császlócról, az Egri Vitézlő Oskola tagjai, a királyhelmeci Nosztalgia énekcsoport, a bodrogközi Impulz rockzenekar, a magyarországi Ágoston Anita, a Tesók és a Pacsirták együttes.

A kulturális program egyik kísérő rendezvénye a kirakodóvásár és a másik a gulyásfőzőverseny volt, ahol az idén nyolc csapat mérettette meg gasztronómiai tudását. A zsűri értékelése alapján a főzőverseny győztese a Dobóruszkai Fiatalok elnevezésű csapat lett.  A kisebbek részére volt mese sátor, mesemondó, de volt kártyajósló is. Az évről évre egyre sikeresebb rendezvényre, amelynek kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alap, nemcsak a helyiek, de egész Ung-vidékről érkeztek szórakozni vágyók. Lakatos Erika polgármester asszony elmondása alapján a nagy sikerre való tekintettel már hamarosan elkezdik a jövő évi program szervezését is. 

 

 

DOBÓRUSZKA- RUSKÁ

PÁSZTOR FERENC EMLÉKHÁZ- Kiállítás

Emlékezzünk régiekről - Egykor élt hősök Dobóruszkán

Dobó István várkapitányról és Pásztor Ferenc martír papról nyílt kiálításunk megtekinthető állandó jellegel.

Telefonos bejelentkezés szükséges az alábbi telefonszámon : +421907 624 117 - Varga Judit, idegenvezető

 

PÁSZTOR FERENC PAMÄTNÝ DOM -Výstava

Sponínajme na naších predkov - hrdinovia minulých čias obce Ruská

Natrvalo otvorená výstava o hradnom kapitánovi Istvánovi Dobóovi a mučeníkovi kňazovi Ferencovi Pásztorovi.

Návštevu výstavy je potrebné dohodnúť na telefónnom čísle: +421907 624 117 - Judita Vargová, sprievodca